Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Τι θα γίνει τελικά με τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.;

Απόψε, θα σας μιλήσω από καρδιάς. Θα προσπαθήσω να στριμώξω και λίγη λογική στο κείμενο μήπως σας βοηθήσω να καταλάβετε τι σημαίνει να ασκείς, ως ιδιώτης, την παιδιατρική στην Ελλάδα του σήμερα.

Αρχικά, να σας εξομολογηθώ ότι είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος. Έχω ότι επιθυμούσα ως νέος. Είμαι παντρεμένος και ερωτευμένος με την γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μας. Είμαι αρκούντως υγιής και απολαμβάνω μια υπέροχη στην απλότητα της, ποιοτική ζωή. Τέλος, είμαι παιδίατρος και κάνω καθημερινά αυτό που μια ζωή ονειρευόμουνα. Συνάνθρωποι μου, γνωστοί και φίλοι αλλά και άγνωστοι που στην πορεία συνήθως γίνονται φίλοι, μου εμπιστεύονται ότι πολυτιμότερο έχουν στον κόσμο: τα παιδιά τους! Βοηθώ στην σωστή ανατροφή τους, σωματική και πνευματική, ενώ, όχι σπάνια, συμβάλω στην ανακούφισή τους. Το έχω ξαναγράψει ότι, είμαι ευτυχισμένος γιατί πληρώνομαι για να κάνω κάτι που θα έκανα και δωρεάν…

Είμαι ρομαντικός, το παραδέχομαι και ίσως-ίσως καμαρώνω για αυτό. Προσπαθώ όμως να μην είμαι αφελής. Συντηρώ ένα ιατρείο με μια βοηθό, νοίκι, τηλέφωνο, internet, αναλώσιμα, βιβλία, συνέδρια… Έχω να φροντίζω μαζί με την γυναίκα μου, μια τετραμελή οικογένεια που δεν αναζητά το περιττό, την φίρμα ή την πολυτέλεια, σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να στερηθούμε ότι θεωρούμε καλό και απαραίτητο.

Τις τελευταίες ημέρες οι ιώσεις που κυκλοφορούν στην κοινότητα γεμίζουν ασφυκτικά το ιατρείο μου. Το τηλέφωνο μου, ακόμα και στις ώρες που δεν δουλεύω δεν σταματά να χτυπά. Και είμαι ευτυχισμένος… Όχι επειδή αρρωσταίνουν τα παιδάκια! Όχι, ίσα-ίσα που χαίρομαι γιατί όλα τα παιδάκια μου πάνε καλά και εγώ βοηθώ σε αυτό. Θεωρώ απαράδεκτο, συνάδελφοί μου να χαίρονται όταν υπάρχουν επιδημίες και αρρωσταίνει ο κόσμος για να έχουν δουλειά. Ο γιατρός που αναζητά την αρρώστια, θυμίζει τον δικαστή που επιζητά το έγκλημα για να δικαιολογεί την ύπαρξή του. Επιβάλλεται η επιλογή στρατοπέδου. Ή θα είσαι με την υγεία και την δικαιοσύνη ή με την ασθένεια και το έγκλημα αντίστοιχα.

Για όλα τα παραπάνω θεωρώ απαραίτητο ο καλός ιατρός να είναι και καλός άνθρωπος. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δοκιμάζεται καθημερινά η γνώση αλλά και η ηθική μας. Καταλαβαίνετε ότι το επιστημονικό κομμάτι μπορεί να έχει απαιτήσεις είναι όμως ξεκάθαρο. Εκεί που τα πράγματα μπλέκουν λίγο είναι στο κομμάτι της αμοιβής…

Η επίσκεψη στο ιατρείο μου κοστίζει 40 ευρώ. Οι επανεξετάσεις, όσες και αν χρειαστούν είναι δωρεάν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που είτε παίρνω λιγότερα χρήματα από παιδιά που τα εξέτασα πρόσφατα ή και καθόλου χρήματα από παιδιά που ξέρω ότι έχουν οι γονείς τους οικονομικό πρόβλημα. Κόβω απόδειξη ΣΕ ΟΛΟ τον κόσμο, όχι γιατί πιστεύω στο δίκαιο φορολογικό μας σύστημα, αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι δικαίωμα του κάθε γονιού που με πληρώνει να χρησιμοποιήσει την απόδειξη όπως εκείνος νομίζει καλύτερα. Είναι δική του η απόδειξη, όχι δική μου. Βλέπετε, σέρνω την βαριά κληρονομιά από τον πατέρα μου, οι τσέπες μου να μοσχοβολάνε. Έχω κάνει σύμβαση με όλα τα ταμεία που μου δίνουν την δυνατότητα και που σέβονται στοιχειωδώς την εργασία μου. Έτσι, τα μόνα ταμεία με τα οποία δεν συνεργάζομαι είναι το ΤΕΒΕ(ή όπως το λένε τώρα ΟΑΕΕ) και το ΙΚΑ.

Το πρώτο, γιατί με προσβάλει όταν μου προτείνει να βλέπω όλους τους ασφαλισμένους του στο ιατρείο μου, για πέντε ώρες καθημερινά, μόλις με 700ευρώ το μήνα. Με απλά μαθηματικά, δουλεύοντας 5μέρες/βδομάδα, επί 4εβδομάδες τον μήνα μας κάνει 20 εργάσιμες μέρες. Διαιρώντας το 700 με το 20 μας κάνει 35ευρώ την ημέρα! Μπορείτε να το διανοηθείτε; Το ιατρείο γεμάτο, να δουλεύω πέντε τουλάχιστον ώρες για λιγότερο από όσο κάνει μία επίσκεψη μου. Λυπάμαι δεν θα πάρω…

Για το δε ΙΚΑ, τα πράγματα είναι παρόμοια αν όχι λίγο χειρότερα. Επίσημα τα ραντεβού είναι των ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΩΝ!! Είναι ντροπή, να κλείνονται ραντεβού στις 10:00, 10:10’, 10:20’ κλπ στο όνομα του υπερβολικού φόρτου εργασίας. Τι να προλάβεις να εξετάσεις, να εκτιμήσεις, να εξηγήσεις; Ούτε «καλημέρα» και «γεια σας» δεν προλαβαίνεις να πεις… Και σε αυτή την περίπτωση, λυπάμαι αλλά ιατρική του δεκάλεπτου δεν κάνω…

Και όμως, οι γονείς των παιδιών που είναι ασφαλισμένα σε αυτά τα δύο ταμεία, κυριολεκτικά στηρίζουν την λειτουργία του ιατρείου μου. Τιμώντας με, με την εμπιστοσύνη τους, πληρώνουν από την τσέπη τους για να παρακολουθώ τα παιδιά τους. Είναι ειρωνικό, αλλά αυτά τα δύο ταμεία κατά κύριο λόγο μου δίνουν την δυνατότητα να μπορώ να αντέχω και να ανέχομαι να με πληρώνουν ταμεία όπως το δημόσιο(ΟΠΑΔ), το ΤΣΑΥ, το ΤΥΔΕ, το ΤΥΔΚΥ, το λιμενικό ή το ΤΑΞΥ, 20ευρώ για την πρώτη επίσκεψη και 10ευρώ για κάθε επανεξέταση, με καθυστέρηση που συχνά πλησιάζει τον ένα χρόνο!

Παρά τις παραπάνω στρεβλότητες και αδικίες στην πληρωμή, αν με ρωτούσατε τι θα προτιμούσα, θα σας έλεγα ότι θα προτιμούσα όλοι να είχαν δημόσιο! Ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα όλοι να είχαν χρήματα και να με πλήρωναν άμεσα, όμως επειδή ξέρω ότι αυτό δεν είναι εφικτό, στην τελική προτιμώ την σχέση που έχω με τους ασφαλισμένους τύπου δημοσίου. Τα χρήματα δεν είναι καθόλου καλά και καθυστερούν αδικαιολόγητα να μας τα δώσουν. Αυτά όμως μπορούμε να αγωνιστούμε και να τα βελτιώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι μπορώ να γράφω φάρμακα, εμβόλια ή εξετάσεις και ταυτόχρονα δεν μπαίνω στην ψυχοφθόρο(τουλάχιστον για εμένα) διαδικασία της χρηματικής συναλλαγής με τον γονιό. Πιστεύω ότι η υγεία είναι δικαίωμα του καθενός και όχι αγαθό προς εκμετάλλευση.

Ξαφνικά, ο στυγνός εκτελεστής κος Λοβέρδος πετά την βόμβα! «Από την Δευτέρα όλοι οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. θα εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ!! από όλους τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο. Αυτοί οι τελευταίοι, θα συμπληρώνουν στα απλά συνταγολόγια τους τα στοιχεία του παιδιού, την ώρα προσέλευσης και αφού το υπογράψει και ο γονιός του παιδιού θα αμείβονται όπως και για το δημόσιο. Θα καταθέσουν στο τέλος του μήνα αυτά τα χαρτιά(μέχρι να τυπωθούν τα κανονικά βιβλιάρια των ασφαλισμένων) και θα πάρουν 20ευρώ για την 1η επίσκεψη και 10 για τις επανεξετάσεις. Επίσης, θα μπορούν να συνταγογραφούν και να στέλνουν για εξετάσεις όπως και οι γιατροί του ΙΚΑ».

Επιτέλους!!! Θα έπρεπε να αναφωνήσουμε όλοι μαζί. Έλα όμως που είμαστε έλληνες και μετά από χρόνια εμπειρίας από το περιβόητο κράτος μας, ξέρεις ότι όταν κάνεις χειραψία μαζί του, καλό είναι μετά να μετράς τα δάκτυλά σου μην σου λείπει κανένα! Τι έγινε ξαφνικά και προχωρά σε αυτήν την ανατρεπτική, σχεδόν επαναστατική κίνηση; Λέτε όντως να έχει ξεκινήσει η επανάσταση του αυτονόητου και εγώ ο ανόητος να μην το κατάλαβα; Ας σκεφτούμε λίγο τι πιθανά κρύβεται πίσω από τις λέξεις…

Ξεπερνώ πολύ γρήγορα το ρίσκο από την μια να βρεθώ με οικονομική αδυναμία να αποπληρώσω άμεσα τις υποχρεώσεις μου, εάν όπως και με το δημόσιο πληρώνομαι μια φορά τον χρόνο. Ας δείξω καλή πίστη και ας θεωρήσω δεδομένο ότι σε ένα μήνα το ΙΚΑ θα έχει τα χρήματα να πληρώσει πάνω από 20.000 ιατρούς για τις ανάγκες 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων(συνυπολογίστε και τα έξοδα και τις συνταγές φαρμάκων και τις παραπομπές για εξετάσεις). Ξεπερνώ και το γελοίο αλλά ταυτόχρονα επισφαλές της έλλειψης κάποιας μορφής σύμβασης. Με τα υπόλοιπα ταμεία, έχω υπογράψει σύμβαση με συγκεκριμένους όρους. Με το ΙΚΑ ποιοι είναι οι όροι; Προσπαθήστε να με φανταστείτε στο τέλος του μήνα μπροστά σε κάποιον διοικητικό υπάλληλο του ΙΚΑ με ένα πακέτο χαρτιά από το συνταγολόγιο μου να του ζητώ να πληρωθώ επειδή το είπε ο υπουργός στην τηλεόραση και στον τύπο εν γένει. Μόνο στην Ελλαδάρα μας συνάπτουμε συμβάσεις από την τηλεόραση!!! Αλλά ας το ξεπεράσω και αυτό, παίρνοντας το ρίσκο να μην πληρωθώ ποτέ για όσα παιδιά του ΙΚΑ εξετάσω τις επόμενες εβδομάδες.

Ας δούμε λοιπόν τι σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει με τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρχικά, εκεί που το ΤΑΞΥ(ξενοδοχοϋπαλλήλων) πήγαινε να συγχωνευτεί με το ΙΚΑ, μέσα σε μια βραδιά έγινε η μεγάλη ανατροπή και το ΙΚΑ μετατράπηκε σε …ΤΑΞΥ! Όχι μόνο αυτό, αλλά από ότι λέει το υπουργείο, είχε έτσι και αλλιώς σκοπό να γίνουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ένας φορέας. Οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι πλέον διαφορετικών ταχυτήτων! Όποιος γιατρός θέλει και πληροί κάποια βασικά και αντικειμενικά(χωρίς μπλε και πράσινους κόκκους)κριτήρια αξιολόγησης θα συνάπτουν σύμβαση με τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. Έτσι, ικανοποιείται το αίτημα τόσων ασφαλισμένων αλλά και τόσων γιατρών. Ο ασθενής θα επιλέγει ποιόν γιατρό προτιμά ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους! Που έχει το λάκκο η φάβα; Μήπως στο ότι θα βολευτούν μόνο ημέτεροι γιατροί; Όχι, δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό.

Ακούγεται, ότι το περίφημο μνημόνιο είναι αυτό που απαιτεί την δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα…

«Ωραία! ε, και;» θα μου πείτε. «Τι σημασία έχει ποιος το θέλει, αν εξυπηρετεί τον κοσμάκη;».

Σωστό! Έλα όμως που οι μελετητές του μνημονίου λένε ότι αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι συμβάσεις θα είναι έργου και όχι κατά περίπτωση. Τι σημαίνει πάλι αυτό; Ότι τελικά όχι μόνο το ΤΑΞΥ θα μετατραπεί σε ΙΚΑ αλλά ακόμα χειρότερα όλα θα μετατραπούν σε ΤΕΒΕ(ή ΟΑΕΕ με το καινούργιο του τίτλο)!!! Θα παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό του «αυτονόητου», θα ενταχθούμε όλοι στον φορέα και μια ωραία πρωία δεν θα πληρωνόμαστε κάποιο ποσό ανά επίσκεψη αλλά κάποιο στάνταρ ποσό στο τέλος του μήνα. Πόσο θα είναι αυτό; Μπορεί να είναι το εξευτελιστικό των 700ευρώ του ΤΕΒΕ σήμερα, μπορεί να είναι το διπλάσιο(όχι 35 αλλά 70 ευρώ την ημέρα!). Μπορεί να είναι ισότιμο με τον μισθό ενός επιμελητή νοσοκομείου με τα αντίστοιχα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, δηλαδή κοντά στα 1500 με 2000ευρώ το μήνα. Θα μου πεις «Μα εσύ έχεις ιατρείο, βοηθό, αν πάθεις κάτι δεν πρόκειται κανείς να σου εξασφαλίσει εισόδημα! Δεν δουλεύεις στο δημόσιο…».

Εγώ θα σας πάω ένα βήμα παρακάτω ας υποθέσουμε ότι γινόμαστε Ελβετία και ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός παίρνει 5 ή 6χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Γελάτε εεε; Όχι εγώ επιμένω, ας υποθέσουμε ότι όσοι συμβληθούν με τον ενιαίο φορέα θα αμείβονται πλουσιοπάροχα. Μπορείτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο κάποιος θα έχει site και blog, θα δίνει τυπωμένες οδηγίες και θα ξημεροβραδιάζεται απαντώντας σε τηλέφωνα; Γιατί να παρακολουθεί συνέδρια και να πληρώνει ακριβά βιβλία, περιοδικά και site για να ενημερώνεται; Ποια θα είναι η επιβράβευση και το κίνητρο του ιατρού του οποίου το ιατρείου βουλιάζει από κόσμο σε σύγκριση με εκείνου στου οποίου ακούς με ηχώ την φωνή σου στους άδειους τοίχους…

Μάλλον εδώ βρίσκεται η παγίδα! Για αυτό ξεκαθαρίζεται στο νέο νομοσχέδιο ότι όποιος γιατρός δεν συμβληθεί με τον ενιαίο φορέα δεν θα έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί ή να παραπέμπει τους ασφαλισμένους για εργαστηριακό έλεγχο. Να λοιπόν ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο: θα παρασυρθούμε αρχικά οι περισσότεροι ιατροί στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και οι ασφαλισμένοι θα ζήσουν μερικούς μήνες ποιοτικής ιατρικής εξυπηρέτησης. Όταν θα έρθει η ώρα να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, θα προταθεί μια σύμβαση έργου, το πιθανότερο με προσβλητικούς όρους(κάτι ακούγεται για 680ευρώ τον μήνα ή ακόμα και μόλις 450 όπως μας ενημερώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών…). Μπορείτε να φανταστείτε ποιοι ιατροί θα δεχθούν τελικά να υπογράψουν…

Δεν κάνω κατ’ οίκον εξετάσεις παρά μόνο για ιατρικό λόγο, και αυτό είναι επιλογή μου. Προτιμώ να εξετάσω δέκα ή δεκαπέντε παιδιά στο ιατρείο μου, παρά την ίδια ώρα τρία ή τέσσερα στο σπίτι τους και μάλιστα για περισσότερα λεφτά. Προτεραιότητά μου δεν είναι το χρήμα. Θέλω να κοιτώ τους γονείς στα μάτια και όχι στις τσέπες τους. Παρόλα αυτά, εάν μου προταθεί να υπογράψω σύμβαση έργου και όχι κατά περίπτωση, να αμείβομε δηλαδή στάνταρ κάθε μήνα και όχι ανάλογα με το έργο που παράγω, ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να το δεχθώ.

Προς το παρόν θα πάρω το ρίσκο και θα εξετάζω τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ κάτω από το τραγελαφικό καθεστώς που μου επιβάλει το υπουργείο. Θα προσπαθήσω να εμβολιάσω και να εξετάσω όσα περισσότερα παιδιά μπορώ, για όσο κρατήσει αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση(είναι πάρα πολλά τα παιδιά που καθυστερούν τα εμβόλια τους επειδή αργούν τα ραντεβού).

Περιμένω όμως και την αντίδραση των συνδικαλιστικών μας οργάνων, μια που αιφνιδιαστήκαμε με μια κίνηση που είναι καθαρά απεργοσπαστική απέναντι στους συναδέλφους του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι ένα απόστημα που από καιρό θα έπρεπε να είχε σπάσει. Όμως, όταν εξαθλιώνεις τον ιατρό, επιτρέπεις, αν όχι επιβάλεις την κτηνωδία και την επιβίωση των παχύδερμων σε βάρος των ασθενών.

Το δε, τραγικότερο όλων, θα είναι να στραφεί το μένος για τις στρεβλώσεις του συστήματος από τους ασφαλισμένους προς τους γιατρούς. Πολύ φοβάμαι πως μετά από λίγους μήνες, αυτό θα είναι το δυνατότερο όπλο στην προπαγάνδα του υπουργείου…

Καλό σας βράδυ(κυριολεκτικά και μεταφορικά)…

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα!

16 σχόλια:

John είπε...

Μπράβο Νίκο,
για άλλη μια φορά μου αποδεικνύεις πόσο δίκιο είχαμε στη Βουδαπέστη, όταν είχαμε αποφασίσει να είσαι αρχηγός μας, όσο κι αν καμμιά φορά δε σου άρεσε. Και μου λείπουν, νομίζω σε όλους μας, οι ψύχραιμες κουβέντες σου.
Εγώ δεν θα συμμετάσχω στο σύστημα του ΙΚΑ τις επόμενες μέρες, για όλους τους λόγους-φόβους που αναφέρεις κι εσύ.
Είμαι υπέρ ενός συστήματος ελεύθερης πρόσβασης του κάθε ασθενή σε κάθε ιατρό και με χαρτάκι, όπως ΟΠΑΔ, αλλά με μια παραλλαγή:
Ο κάθε ιατρός να εχει δικαίωμα να ζητήσει ότι αμοιβή θέλει (εννοείται με απόδειξη, κι εγώ δίνω σε όλους-όλο το ποσό) από τον ασθενή, αλλά το (ένα ενιαίο) ταμείο θα του δίνει πάντα το ίδιο ποσό (πχ 20-30-40 ευρώ).
Αυτό θα δώσει σε όλους τους ιατρούς την ίδια πηγή εσόδων και αυτό που α τους ξεχωρίσει θα είναι μόνο η ικανοποίηση των ασθενών.
Ο κάθε ιατρός θα αξιολογεί όσο νομίζει την δουλειά του αλλά θα τον αξιολογούν και οι ασθενείς του και αν θεωρούν ότι ζητάει περισσότερα απ'όσα προσφέρει θα τον τιμωρούν.
Θεωρώ ότι γενικά πρέπει με κάποιο τρόπο κάποιοι από μας να τιμωρούνται, γιατί υπάρχει πολύ βρωμιά στο χώρο μας, που δεν γνωρίζει όρια Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα.
Θα ήθελα κατ'αρχήν να δω τους ιατρικούς και τους κατά ειδικότητα επαγγελματικούς συλλόγους μας να τιμωρήσουν τους ανεπαρκείς και τους ανέντιμους.
Δεν είναι κακό πράμα η επιβολή κυρώσεων και δεν είναι απαραίτητο να είναι καταστροφικές, αλλά πρέπει κάποτε να δεχθούμε την αξιολόγηση της δουλειάς μας και με βάση αυτήν την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Και οι καλύτεροι να μας αξιολογήσουν θα είναι οι συνάδελφοί μας και όταν αυτοί δηλώσουν ανίκανοι να μας επιβάλλουν να αλλάξουμε τότε να μας παραπέμπουν στο Υπουργείο μας (που επιτέλους πρέπει να λέγεται απλά "Υγείας", χωρίς όλες τις μαλ...ιες που κατά καιρούς προσθέτουν στον τίτλο του) και εκείνο αν χρειαστεί στο Δικαστήριο.
Θα προσπαθώ να παρακολουθώ το ιστολόγιό σου και ελπίζω οι απόψεις σου να με βοηθήσούν να σχηματίσω κι εγώ μια σφαιρικότερη άποψη.
Να'στε όλοι καλά,
Καληνύχτα,
Γιάννης Τσευγάς

pediatre είπε...

Γιάννη, να είσαι καλά σε ευχαριστώ για όσα γράφεις, αν και στην Βουδαπέστη, όλοι μαζί ήμασταν.
Μακάρι να κάνω λάθος, όμως πολύ φοβάμαι ότι θα καταντήσω-καταλήξω γιατρός πολυτελείας. Λίγοι αναγκούμενοι(δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ευγενική λέξη) συνάδελφοι θα κάνουν σύμβαση των 670ευρώ και θα έχουν την μπορούν να συνταγογραφούν, να εμβολιάζουν και να παραπέμπουν για εξετάσεις. Σε αυτούς, θα αθροίζονται οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν. Στους υπόλοιπους ιδιώτες ιατρούς θα έρχονται μόνο όσοι αντέχουν οικονομικά. Ήδη βλέπω γονείς που ζορίζονται να έρχονται στο ιατρείο μου και με συγκινούν με την εμπιστοσύνη τους. Φαντάσου τι θα γίνει μόλις μείνουν χωρίς την παραμικρή κάλυψη από ταμείο.
Η κίνηση που έκανε ο Λοβέρδος, αναφορικά με το Ι.Κ.Α. ομολογώ ότι ήταν ευφυέστατη. Πέσαμε με τα μούτρα στην παγίδα που μας έστησαν και ο κόσμος στράφηκε εναντίον μας. Ξέρεις πόσους έχω ακούσει να ρωτάνε «μα τι θέλουν επιτέλους οι γιατροί;;». Αύριο βράδυ έχουμε συνέλευση στον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Η δική μου πρόταση είναι να τους επιστρέψουμε την καυτή πατάτα. Να συνταγογραφούμε μανιωδώς στους ανθρώπους του ΙΚΑ τα φάρμακα, τα εμβόλια και τις εξετάσεις που τόσους μήνες στερούνται επειδή δεν βρίσκουν ραντεβού. Να βρεθούμε και πάλι στην φυσική μας θέση δίπλα στον ασθενή και από την άλλη να έρθει ένα μπουγιουρντί στο ΙΚΑ που να το θυμάται!! Προσοχή μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση κομπίνες και λαμογιές… Αρκούν όσα έχουν στερηθεί οι ασφαλισμένοι όλα αυτά τα χρόνια(μόνο οι δόσεις του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο που δικαιούνται τα παιδάκια και που κάνει έκαστο 78ευρώ φτάνουν).
Όσον αφορά το θέμα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, των ανεπαρκειών αλλά και της αδιαφάνειας, της μίζας, της κομπίνας και της λαμογιάς που υπάρχει στον κλάδο μας συμφωνώ μαζί σου ότι είναι αναγκαίο κάποια στιγμή να καθαρίσει η βρωμιά. Φοβάμαι ότι με τις αναμενόμενες εξελίξεις αυτά τα φαινόμενα θα γιγαντωθούν… Αυτήν την επανάσταση του αυτονόητου περίμενα να δω. Όλα αυτά τα σιχαμένα που υπάρχουν ανάμεσά μας να ξεμπροστιαστούν…
Με τρώει πολύ καιρό τώρα το χέρι μου και κάποια στιγμή θα γράψω για όλα όσα ζούμε με τους συναδέλφους μας. Έλα όμως, που αν παρακολουθήσεις το μπλογκ μου ελπίζω ότι θα αποκτήσεις σφαιρική άποψη για παιδιατρικά θέματα. Βλέπεις όλο λέω να μην αποκλίνω από την θεματολογία αλλά όλο και παρασύρομαι από την επικαιρότητα…
Καλό σου βράδυ και χάρηκα πολύ που τα είπαμε έστω και διαδυκτιακά.

John Roussakis είπε...

H κακώς εννοούμενη συναδελφικότητα είναι η μεγαλύτερη πληγή του επαγγέλματός μας στην Ελλάδα. Τόσα χρόνια αφήσαμε αδίστακτους "συναδέλφους" να αλωνίζουν εκμεταλλευόμενοι τον κοσμάκη. Τώρα θα την πληρώσουμε όλοι.

pediatre είπε...

Γειά σου ρε John!!!
Όταν πρωτοήρθα σε επαφή με την διαπλοκή στον κλάδο μας, σοκαρίστηκα κυριολεκτικά…. Ως φοιτητές, εμείς τουλάχιστον, εκπαιδευτήκαμε να φερόμαστε στον ασθενή σαν να ήταν ο αδερφός μας, η γυναίκα μας, ο πατέρας ή η γιαγιά μας.. Συχνά λέω ότι, στο ιατρείο προσπαθώ να είμαι ο παιδίατρος που θα ήθελα να έχω για τα παιδιά μου αν δεν ήμουν παιδίατρος… Ευτυχώς όχι συχνά, δυστυχώς όχι σπάνια, αντιμετωπίζω συναδέλφους, που στην καλύτερη περίπτωση φέρονται σαν επαγγελματίες με την άσχημη έννοια, κάτι σαν «λογιστές» που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν χρήματα. Να μην πω ότι αυτό θεωρούν και ως επιτυχία, ποιος θα βγάλει τα περισσότερα… Το έχω σκοπό κάποια στιγμή να γράψω για τις «γκρίζες» συναλλαγές… Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που θα μας βγάλουν τον χειρότερο εαυτό μας…
Πάντως εχθές, με χαρά αντιμετώπισα μια συνέλευση του δικού μας ιατρικού συλλόγου στην οποία αποφασίσαμε να στραφούμε προς τον κόσμο και να εκμεταλλευτούμε προς όφελος του, τα κόλπα του Λοβέρδου. Από αύριο, που λήγει η απεργία θα ρίξω σύρμα στους γονείς και θα συνταγογραφώ στο Ι.Κ.Α. «κατά ριπάς» ;-))
Κουράγιο αδέρφια, νομοτελειακά το καλό κερδίζει πάντα στο τέλος. Απλώς πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς λιγάκι…

DIONYSOS είπε...

Ότι την εποχή του μνημονίου oi βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποσιωπούνε τις λαμογιές του συστήματος του παρελθόντος ελαττώνουν το μπατζετ στο 0,6% του ΑΕΠ για τον ΕΟΠΥ και διπλασιάζουμε τους δικαιούχους παροχών, στοιβάζουμε για την ακρίβεια , δεν μπορούν να μιλούν για ελεύθερη επιλογή γιατρού και για δελεαστικές τιμές επίσκεψης παρά για ένα λόγο. Την παραμυθία μιας επερχόμενης προεκλογικής περιόδου. Εκεί που βαπτίζεις το θέλω μπορώ για να μεταθέσεις την νηστεία στην μετεκλογική περίοδο. Παρακολουθήσαμε δηλαδή μια νέα προσπάθεια υφαρπαγής της δικής σας ψήφου από το ΠΑΣΟΚ για την μεγάλη πιθανότητα αιφνιδιαστικών εκλογών μέχρι το Μάη.
Το γιατί απέτυχαν το 97 τα κοινωνικά δίκτυα του Γείτονα ή τα αστικά κέντρα υγείας το 2002 του Αλέκου ούτε κουβέντα, ότι έχουν το ΙΚΑ οι ίδιοι φρακαρισμένο με 5500 γιατρούς ενώ δεν έφταναν οι 8500 προ 10ετίας (οι 1500 είναι οδοντίατροι και αθροίζουν 7000 υπαλλήλους σήμερα).

pediatre είπε...

Υπέροχα!!! Αρά και εσένα σου βρωμάνε άμεσα εκλογές, που θα τις πάρουν περίπατο έχοντας στο πλευρό τους 5,5εκατομμύρια ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. κατά την διάρκεια του μήνα του μέλιτος τους. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαριστεί το θέμα με το ΙΚΑ και τους ιδιώτες ιατρούς και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν κουτσά στραβά να έχουν πρόσβαση σε ιατρούς(ήδη εμφανίζονται τα προβλήματα της προχειρότητας όπως τα εμβόλια που έχει το ΙΚΑ στα ψυγεία του και που αναγκαστικά πρέπει να γίνονται στις δομές του ιδρύματος από τους ελάχιστους παιδιάτρους κλπ). Ο κος Λοβέρδος μέσα στην ψυχοπάθειά του(δεν μπορώ να δικαιολογήσω διαφορετικά το μένος και το φανατισμό με τον οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του ως λυτρωτή του έλληνα ασθενή-ασφαλισμένου, μετά από 27χρόνια δειλίας και απραξίας όλων των προκατόχων του) κάνει δώρο στα αφεντικά του, το αποτέλεσμα επικείμενων εκλογών μέσα στην άνοιξη. Με το ίδιο θράσος του «λεφτά υπάρχουν» και του «δεν πρόκειται να μπούμε στο ΔΝΤ μια που τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι σκληρότερα από αυτά του ΔΝΤ και άρα οι δανειστές μας θα μας εμπιστευτούν…», μόλις επανεκλεγούν, απλά(ίσως και πάλι από το Καστελόριζο) θα διαλύσουν όποια μορφή δωρεάν υγείας…
Βέβαια τότε(μέχρι το καλοκαίρι δλδ), δεν θα υπάρχει ΙΚΑ(άρα ο διοικητής του, δεν λέει ψέματα όταν ωρύεται ότι οι σχέσεις ελευθεροεπαγγελματιών και ιδρύματος θα είναι ίδιες με αυτές του ΟΠΑΔ και όχι τύπου ΟΑΕΕ γιατί απλώς σε λίγες βδομάδες δεν θα υφίσταται ΙΚΑ…), δεν θα είναι υπουργός υγείας ο Λοβέρδος(μπορεί να τον δούμε Πρωθυπουργό μια που ο νυν μπορεί να είναι γεν. γραμματέας του ΟΗΕ!!!) και έτσι κανείς δεν έχει πει ψέματα. Απλώς, μας δίνουν την αλήθεια σε δόσεις μην μας έρθει απότομα!!
Ωραία ξεκίνησε το Σ/Κ…
Καλημέρα σε όλους μας

DIONYSOS είπε...

Σε λίγο αρχίζει το τριώδιο για να είναι αυτοί οι αλητήριοι μιζοκράτορες και στο πνεύμα του καρνάβαλου, χαιρετίσματα στον Ανδρέα Ξ και στη Λίτινα Μ άν τους δεις στη συνέλευση, παλιά φιλαράκια

pediatre είπε...

Ο.Κ. θα τα μεταφέρω…
Ελπίζω πάντως φέτος να πέσουν οι μάσκες…
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα

KOAN είπε...

"Το έχω ξαναγράψει ότι, είμαι ευτυχισμένος γιατί πληρώνομαι για να κάνω κάτι που θα έκανα και δωρεάν…"
Συγνώμη, αλλά από όλο το ΄κείμενο αύτο ήταν κάτι που άρεσε περισσότερο από ολα!!
Μπράβο Νίκο... βλέπεις ομοιοπαθούσα...

Ανώνυμος είπε...

Νίκο
πολύ σωστά όσα γράφεις

σαν γονιός (παρά τους δύσκολους καιρούς) έχω τον ιδιώτη παιδίατρο (που του εμπιστευόμαστε τα δύο μικρά μας), έχω κάνει όλα τα εμβόλια στην ώρα τους (πληρώνοντας τα)...

γιατί αν έμενε στο ΙΚΑ θα έκαναν και δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου ταυτόχρονα (!) επειδή δεν είχαν ραντεβού. Είναι αστείο αλλά το πρώτο εμβόλιο έπρεπε να το κανονίσουμε πριν την γέννα! Αυτά και άλλα ωραία σε κάποιο «κέντρο μάνας-παιδιού» (!) ενός ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη.

Αγωνιστείτε όπως πιστεύετε καλύτερα γιατί... χρειαζόμαστε καλούς και «σωστούς» γιατρούς.
Να 'στε καλά.

Δημήτρης

pediatre είπε...

ΚΟΑΝ… χαίρομαι ιδιαίτερα που σε δύσκολους καιρούς επιλέγεις την αγάπη για την ιατρική και δηλώνεις ομοιοπαθούσα… Μακάρι η φωνή ρομαντικών συναδέλφων να ακούγεται και να καλύπτει την μιζέρια κάποιων ανθρωπάριων που θέλουν να τους αποκαλούν ιατρούς και το μόνο που σκέφτονται είναι τα λεφτά… Δεν λέω να δουλεύουμε τζάμπα. Ίσα-ίσα να σταματήσουμε τους συμβιβασμούς και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή αμοιβή(όχι χαρτάκια των 20ευρώ που τα αποπληρώνει το δημόσιο μετά από 8 και 10μήνες), καθώς και ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασθενείς. Οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργήσει και πάλι στρεβλώσεις.

Δημήτρη… Είσαι τυχερός που έχεις την δυνατότητα να «αντέχεις» οικονομικά να επιλέγεις τον ιατρό που εμπιστεύεσαι για το παιδί σου. Σου εύχομαι ποτέ να μην αναγκαστείς να ανεχτείς την ιατρική των 10λεπτών που επιβάλει ανά ρ/βου το ΙΚΑ σήμερα. Δυστυχώς, τα πράγματα σύμφωνα με τα σχέδια του «λογιστή»(όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται ο κος Λοβέρδος) θα γίνουν πολύ χειρότερα…. Με γιατρούς να αναγκάζονται να δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς και ασθενείς δύο ταχυτήτων… λες και απέναντι στην αρρώστια δεν είμαστε όλοι ίσοι… λες και η υγεία είναι ακόμα ένα εμπόρευμα…

Μ.Γ.Λ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μ.Γ.Λ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μ.Γ.Λ. είπε...

Μπράβο αγαπητέ συνάδελφε Νίκο και ξανά μπράβο για το λάκο της φάβας που διαισθάνθηκες εξ ερχής. Τώρα πια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: "Με κοινή απόφαση του υπουργού υγείας και εργασίας θα καθορίζεται το ύψος και ο τρόπος της αποζημίωσης από το ΙΚΑ των συμβεβλημένων γιατρων του ΟΠΑΔ της προηγουμένης παραγράφου κλπ κλπ" Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το αρθρο 18 του νεοψηφισθέντα νόμου. Δηλαδή το κατα πράξη και περίπτωση πάει περίπατο. Εμείς είχαμε και άμεση ενημερωση από τον αντιπρόεδρο του ΠΙΣ που είχε και τις συνομιλίες με τον υπουργό. "Ξεχάστε το κατά πράξη και περίπτωση είπε ο υπουργός" μας είπε ! Εγω είχα καμιά τριανταρια τέτοιες επισκέψεις και της πέταξα όλες στο καλάθι των αχρήστων. Σε μας από 21-2-2011 ισχύει αυτό. http://www.islasithiou.gr/
ευχαριστώ για τη φιλοξενία . Μιχάλης Λάμπρος Αγ Νικόλαος.

" Μ Π Ο Σ Τ Α Ν Ι " είπε...

Μπράβο Νίκο
Δεν αμφέβαλα καθόλου ότι θα είχες τα γονίδια του παππού Νίκου Βαράκη. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Την ίδια στάση θα κρατούσε κι ο παππούς σου και την κράτησε όταν χρειάστηκε σε ποιο χαλεπούς καιρούς.
Σε χαιρετώ έτσι να συνεχίσεις
Γεώργιος Βλάχος
Υιός Θείου Τέλη Βλάχου εκ Μουσθένης Καβάλας

pediatre είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε Μιχάλη.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και φοβάμαι ότι δεν έχουμε ζήσει τίποτα ακόμα, η επιμονή στις αρχές μας θα αποδειχθεί τελικά ο καλύτερος σύμβουλος. Είμαστε παιδίατροι, σπουδάσαμε, παλέψαμε και καταφέραμε ο κόσμος να μας εμπιστεύεται ότι πολυτιμότερο έχει. Την υγεία των παιδιών του. Και εδώ βρίσκεται το κλειδί. Πρέπει να μείνουμε κοντά στον κόσμο. Ο «λογιστής» Λοβέρδος μόνο να κερδίσει έχει από την άρνησή μας. Από την μία στρέφεται ο κόσμος εναντίον μας και από την άλλη καθαρίζει και πάλι στο τζάμπα. Για ακόμα μια φορά οι ΙΚΑτζήδες θα πληρώσουν και σε αυτούς θα προστεθούν και οι ΤΑΞΥτζήδες… Πάντα στο όνομα του σοσιαλισμού έτσι; Δεν λέω να τους τα χαρίσουμε, και κακώς πέταξες τα χαρτάκια. Να τα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταίο ευρώ. Μην την πληρώσουν όμως και πάλι οι αδύναμοι. Τουλάχιστον όχι χωρίς να προσπαθήσουμε. Μην φανεί ότι απλώς ζητούσαμε την αφορμή για να διακόψουμε με όλα τα ταμεία. Εγώ τουλάχιστον θέλω ακριβώς το αντίθετο, ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους ασφαλισμένους στο ιατρό της επιλογής τους με αξιοπρεπή και σε εύλογο διάστημα αμοιβή του. Αν μας προτείνει σύμβαση έργου με ταμεία να μην δεχθεί κανείς μας. Όμως εάν μας προτείνουν κατά περίπτωση με τις αμοιβές του ΟΠΑΔ όμως μέσα σε ένα μήνα(άντε σε 45μέρες!!), τότε πιστεύω ότι πρέπει να δεχτούμε. Πρόταση όμως που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μια που το τελευταίο που ενδιαφέρει αυτούς που μας κυβερνούν είναι το τι θα απογίνουν οι 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΙΚΑ… το θέμα του κύριου Λοβέρδου είναι πως θα την «βγάλει» φθηνά. Το δικό μας θέμα πρέπει να είναι πως θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα παιδιά του κόσμου με αξιοπρέπεια.

Αγαπητέ μου ξάδερφε, μια φωνή από τα πολύ παλιά, αλλά και πολύ αγαπημένα. Έχουν περάσει τόσα χρόνια αλλά και τόσα χιλιόμετρα και όμως είμαστε τόσο κοντά. Ομολογώ τις περισσότερες φορές με δικές σας πρωτοβουλίες. Είναι χαρά και τιμή μου να είμαι κοντά σας. Όσο για το βάρος της κληρονομιάς του ονόματός μου το γνωρίζω και όσο πιο βαρύ τόσο πιο ευχάριστο. Μακάρι να το σηκώνω όσο πιο ψηλά μπορώ. Από όσο πρόλαβα να δω εσύ στο «ΜΠΟΣΤΑΝΙ» σου συνεχίζεις το ελεύθερο πνεύμα της μακρινής μου πατρίδας της Μουσθένης.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και για την αγάπη σου.