Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Έκτακτο παράρτημα! Κάντε το πανδημικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό!

Το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά. Οχτώ στις δέκα φορές προκειται για κάτι σχετικό με την γριπο-φοβία. Τα περισσότερα σχετικά με το εμβόλιο. Μέχρι και φήμες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο Ρέθυμνο: «ο Νίκος είναι κατά του εμβολίου!» ή «ο Νίκος εμβολίασε τα παιδιά του»…
Μπερδεμένος κόσμος που αγωνιά για το άγνωστο. Δυστυχώς, δεν αναφέρομαι μόνο στους γονείς αλλά και στους γιατρούς.


Η πανδημία συνεχίζει όπως άρχισε. Ο νέος ΑΗ1Ν1 ταξιδεύει στον πλανήτη και επισκέπτεται όλο και περισσότερο κόσμο. Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, που είναι ευαίσθητες στην παραμικρή αρρώστια, με την πλειοψηφία του κόσμου είναι ευγενικός. Εξαιρέσεις αποτελούν οι έγκυες και κάποιοι ενήλικες μικρότεροι των πενήντα χρόνων. Ίσως θεωρεί ότι αυτοί αντέχουν τις κακουχίες. Είναι τόσο ήπιος που μερικοί συνάδελφοί μου αμφισβητούν μέχρι και τον όρο πανδημία για αυτό που βιώνουμε . Είναι τόσο ήπιος που μας αφήνει το περιθώριο να αμπελοφιλοσοφούμε!
Φαντάζει ανακόλουθο. Από την μία να καθησυχάζουμε τον κόσμο γιατί πραγματικά πρόκειται για μια ελαφριά γρίπη , με πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και πονοκέφαλο που διαρκεί 2-3 μέρες και που πολλοί δεν θα το πάρουν είδηση ότι την πέρασαν. Κάποιοι όμως, όπως σε όλες τις ιώσεις, θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο και κάποιοι ίσως μέχρι και να κινδυνέψουν να χάσουν την ζωή τους. Είναι πολύ ηπιότερη από τις περισσότερες εποχικές γρίπες και για αυτό η αντιμετώπιση είναι στο σπίτι με καλό φαγητό, μπόλικα υγρά, αντιπυρετικά και ξεκούραση. Γιατί λοιπόν να εμβολιαστούμε και μάλιστα με ένα εμβόλιο καινούργιο; Να και μια περίπτωση όπου δεν προτιμάμε το καινούργιο και τρέχουμε στο δοκιμασμένο (κάποιοι, που καμία σχέση με την αποδεδειγμένη ιατρική δεν έχουν, κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ή ακόμα χειρότερα του πνευμονιόκοκκου!).
Ας ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος.
Το πανδημικό εμβόλιο είναι αλήθεια ότι είναι καινούργιο και έχει απλοϊκά δοσμένο τρία μέρη. Το ένα είναι το λεγόμενο «αντιγόνο», το κομμάτι με τον ιο της νέας γρίπης Α Η1Ν1. Αυτό το τμήμα είναι όσο δοκιμασμένο είναι και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια τεχνολογία παρασκευής οπότε και η ασφάλεια του είναι ίδια.
Το δεύτερο μέρος είναι η πέτρα του σκανδάλου. Πρόκειται για ουσίες που τις ονομάζουμε «ανοσοενισχυτικό» και σκοπό έχουν να ενισχύσουν την απάντηση του οργανισμού ώστε με λιγότερη ποσότητα εμβολίου(αντιγόνου) να έχουμε καλύτερη ανταπόκριση. Σε απλά ελληνικά με λιγότερο εμβόλιο περισσότερες δόσεις. Πρώτη φορά στην ανθρωπότητα θα εμβολιαστεί τόσος κόσμος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε το ανοσοενισχυτικό. Έχει χρησιμοποιηθεί σε παλιότερα εμβόλια , κυρίως όμως μελέτες έχουν γίνει με το εμβόλιο για τον Η5Ν1. Μήπως θυμάστε το τρομερό ξαδερφάκι του Η1Ν1, αυτόν της γρίπης των πτηνών. Αυτός ο τελευταίος, έχει θνητότητα 44%, δηλαδή περίπου οι μισοί από όσους αρρωστήσουν πεθαίνουν. Ήδη από το 2002 όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα, οι φαρμακοβιομηχανίες ξεκίνησαν τις προσπάθειες και από το 2005 δηλώνουν έτοιμες να προμηθεύσουν τον κόσμο με εμβόλιο κατά του Η5Ν1. Έχουν κάνει περιορισμένο αριθμό κλινικών μελετών και όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αυτή την τεχνολογία χρησιμοποίησαν και για την παρασκευή του πανδημικού εμβολίου κατά του Η1Ν1. Το τραγελαφικό είναι ότι το ανοσοενισχυτικό είναι βιταμίνη Ε και σκουαλίνη ή σκουαλένιο(squalene) μια ουσία που την παράγει το συκώτι μας και υπάρχει στο ελαιόλαδο αλλά και σε πολλά από τα σκευάσματα που παίρνουμε ως "φυσικά" για να τονώσουμε την άμυνά μας. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, ειδικά σε παιδιά κάτω των 3ων χρονών και σίγουρα δεν υπάρχει πολυετής εμπειρία με το καινούργιο εμβόλιο. Για αναλογιστείτε όμως, αν κάποιος σας έλεγε ότι δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία με την κοτόσουπα στα παιδιά κάτω των 3ων χρονών, δεν θα το σκεφτόσασταν λίγο πριν να ξαναδώσετε κοτόσουπα στο μικρό σας;
Το τρίτο μέρος του εμβολίου εμπνέει τους ρετρό τρομολάγνους. Πρόκειται για την θειομερσάλη μια ουσία που χρησιμοποιούμε για να σταθεροποιούμε και να συντηρούμε ελεύθερα μικροβίων και μυκήτων τα εμβόλια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φιαλίδια πολλαπλών δόσεων, που κινδυνεύουν περισσότερο από επιμόλυνση. Η θειομερσάλη έχει κατηγορηθεί λόγω της περιεκτικότητά της σε αιθυλικό υδράργυρου, μιας μορφής δηλαδή υδράργυρου που αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό μας και δεν αποτελεί κίνδυνο όπως ίσως η μεθυλική μορφή του σε μεγάλες δόσεις. Είναι μια κεκτημένη γνώση, για αυτό χαρακτήρισα «ρετρό τρομολάγνους» αυτούς που ακόμα αναφέρονται στην θειομερσάλη ως υδράργυρο!
Η αισιόδοξη άποψη λέει ότι ευτυχώς η πανδημία εξελίσσεται με έναν ήπιο ιό. Στην περίπτωση πανδημίας με τον ιό της γρίπης των πτηνών(Α Η5Ν1) δεν θα το συζητούσαμε, θα κάναμε τεράστιες ουρές και θα εμβολιαζόμασταν κατά-ριπάς και νυχθημερόν. Όμως ευτυχώς η γρίπη των χοίρων είναι ήπια και μας δίνει την πολυτέλεια να επιλέξουμε το ρίσκο να αρρωστήσουμε αντί να εμβολιαστούμε. Ακούγεται τόσο οξύμωρο σε ιατρικά (και δη «παιδιατρικά» αυτιά) η σκέψη να προτιμήσεις να νοσήσεις αντί να εμβολιαστείς. Μου θυμίζει σκηνές από την Αφρική όπου ομάδες εθελοντών ιατρών επισκέπτονται καταυλισμούς για να εμβολιάσουν τους ιθαγενείς ώστε να σώσουν ζωές και βρίσκουν την αντίθεση-αντίσταση από τους τοπικούς μάγους της φυλής. Όμως, όπως καταλήγει και η διαφήμιση του, το εμβόλιο είναι προαιρετικό.
Μια που το μπλογκ έχει βιωματικό χαρακτήρα και προσπαθεί να περάσει την γνώση μέσα από διηγήσεις, πριν πάρετε την τελική απόφαση για το εάν εμβολιαστείτε και ειδικά για το εάν εμβολιάσετε τα παιδιά σας ακούστε την περιπέτεια της αγαπημένης μου κουνιαδούλας.
Ο μεγάλος της γιος 9,5χρονών και ο μεσαίος 7,5χρονών έρχονται από το σχολείο με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος. Ακολουθεί πολύ κοντά χρονικά ο μπαμπάς με πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο και μυαλγίες. Τι κάνει νιαου-νιαου στα κεραμίδια θα σκεφτείτε: έχουν την νέα γρίπη! Το εργαστήριο το επιβεβαίωσε με δείγμα από τον μπαμπά, εξέταση που έκαναν περισσότερο για να βγουν από το δίλλημα του να εμβολιαστούν ή όχι. Το μικρότερο αγόρι 2,5χρονών αρρώστησε τελευταίο, ή τουλάχιστον έτσι πιστέψαμε αρχικά. Ο πυρετός ως 40 ανά περίπου 6 ώρες. Ευτυχώς, διατηρούσε ικανοποιητική διάθεση στα μεσοδιαστήματα και η ταλαιπωρία του κράτησε λιγότερο από 2μέρες. Ο Γιωργάκης όμως, ο μεσαίος, συνέχισε τον πυρετό μέχρι 39 και κάτι, όλο και πιο συχνά, με βήχα, μειωμένη όρεξη και εμετό που δεν του επέτρεπε ούτε τα αντιπυρετικά να πίνει. Στο τρίτο σχεδόν 24ωρο πυρετού η ακτινογραφία έδειξε πνευμονία και ο μικρός μας νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές. Έχει απυρετήσει από χθες και κοιμήθηκε καλά το βράδυ. Είμαι σίγουρος ότι θα πάει μια χαρά, έζησε όμως μια περιπέτεια που με το εμβόλιο μάλλον θα την είχε αποφύγει.
Ο κόσμος συνεχίζει να με ρωτά τι να κάνει με το εμβόλιο; Ακόμα-ακόμα κάποιοι αναρωτιούνται αν το έκανα στα παιδιά μου; Ένας γιατρός έχει ανάγκη τη δύναμη της γνώσης για να πορεύεται. Ο αγαπημένος μου παιδίατρος, ο πατέρας μου, με συμβουλεύει «μην εφαρμόζεις κάτι επειδή διάβασες μια έρευνα σε κάποιο περιοδικό, στο επόμενο τεύχος μπορεί μια νέα μελέτη να ανατρέπει τα συμπεράσματα της πρώτης. Να περιμένεις μέχρι να το δεις γραμμένο σε ιατρικό βιβλίο». Δυστυχώς αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε στη φάση της πανδημίας που ζούμε. Η γνώση συσσωρεύεται καθημερινά, μέσα από τους ασύλληπτους ρυθμούς μετάδοσης της πληροφορίας δίνοντας απαντήσεις. Λυπάμαι, όμως όποιος δεν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και ειδικά στο επιστημονικό internet μοιάζει με αγράμματο.
Τονίζω το επιστημονικό και έγκριτο internet, διότι το διαδύκτιο είναι γεμάτο παγίδες.
Σε εποχή αμπελοφιλοσοφίας, οι φωνακλάδες-παντογνώστες (σε κάποιες περιπτώσεις ψυχικά ασθενείς), είναι αυτοί που ξεχωρίζουν. Τι να σχολιάσω για την δήθεν τέως υπουργό υγείας της Φιλανδίας. Αποδείχθηκε μια πονεμένη ιατρός η οποία, μετά από τροχαίο που της στέρησε την δυνατότητα να ασκεί ιατρική, εξελίχθηκε σε UFOλόγο, που γράφει μέχρι και βιβλία για τις επαφές της με τους εξωγήινους. Κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστή μέσα από το βίντεο που βιάστηκαν να φιλοξενήσουν μπλόγκερς, στο οποίο διατείνεται ότι πίσω από την πανδημία και το εμβόλιο κρύβεται σχέδιο για την μείωση του πληθυσμού του πλανήτη!
Ευτυχώς, πέρασε η εποχή της αυθεντίας. Δεν αρκεί πλέον ο τίτλος του καθηγητή για να θεωρηθεί σωστό ότι ισχυρίζεται κάποιος εάν δεν είναι βασισμένο σε γνώση. Όπως λοιπόν αναφέρει χαρακτηριστικά ένας καθηγητής που δεν έχει ανάγκη την ταμπέλα της αυθεντίας, ο επιδημιολόγος Τριχόπουλος "είναι υπερφίαλο να λέει κάποιος ότι γνωρίζει περισσότερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας".
Στην παιδιατρική η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και για την πανδημία η πιο αποτελεσματική πρόληψη είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες για να μας προσφέρει ικανοποιητική προστασία. Αν δεν εμβολιαστούμε άμεσα και περιμένουμε, σε λίγο μάλλον δεν θα έχει νόημα ο εμβολιασμός. Έχουμε μπει σε μεγάλο πανδημικό κύμα του οποίου την κορύφωση περιμένουμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Σε πρόσφατο συνέδριο ο καθηγητής παιδιατρικής Καρπάθιος σε επίμονες ερωτήσεις από το ακροατήριο απάντησε: « Για να προφυλαχτούμε πρέπει να εμβολιαστούμε. Μακάρι να είχαμε ένα καλύτερο εμβόλιο, όμως αυτό έχουμε αυτό κάνουμε.»
Η γυναίκα μου, η βοηθός μου στο ιατρείο και εγώ εμβολιαστήκαμε στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ εμβολιάσαμε την Χαρά και τον Ερμή την περασμένη Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και θα κάνουν την επαναληπτική δόση αν χρειαστεί σε τρεις εβδομάδες. Λυπάμαι, όμως όσοι φωνασκούν εναντίον του εμβολίου και των δυνητικών παρενεργειών του, δεν κατάφεραν να αρθρώσουν επιστημονικό λόγο που να φτάσει στα αυτιά μου. Οφείλω για τα παιδιά μου να μείνω επιστήμονας, βασισμένος για τις ιατρικές αποφάσεις μου, στα δεδομένα.
Όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος ότι δεν θα έχεις παρενέργειες είναι να μην ενεργήσεις, δηλαδή να μην εμβολιαστείς. Να είσαι όμως έτοιμος για τις πιθανές επιπλοκές της ίδιας της γρίπης.
Αν είναι να εμβολιαστείτε κάντε το τώρα!
Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα.

33 σχόλια:

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες

pediatre είπε...

Vassili… Χαίρομαι όταν βοηθάω!
Δύσκολοι καιροί για γονείς…
Εντυπωσιακά βιντεάκια στον ιστοχώρο σου! Ζήλεψα και προσπάθησα να αφήσω σχόλιο αλλά ακόμα δεν τα κατάφερα…
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Σε συγχαίρω για τα γραφόμενά σου.
Διαθέτεις σωστή ενημέρωση και σωστό τρόπο σκέψης. Τυχεροί οι ασθενείς σου
Γερμανάκης Αντώνης, Παθολόγος
Αγ. Νικόλαος

pediatre είπε...

Αντώνη… Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Δεν ήταν λίγες οι βραδιές που ξενύχτησα (και ξενυχτώ), στην προσπάθεια να επιλέξω ότι καλύτερο για τα παιδιά μου και δεν εννοώ μόνο τα βιολογικά αλλά και αυτά του ιατρείου. Ειδικά όσον αφορά στο πανδημικό εμβόλιο.
Πιστεύω, ότι όσο τηρούμε την εμπεριστατωμένη γνώση (evidence-based) στην ιατρική μας πράξη, κινδυνεύουμε λιγότερο να λαθέψουμε στις επιλογές μας.
Καλό σου βράδυ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες και εύχομαι για τη γιορτή σου και πάντα να είσαι ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ, ΚΑΛΟΧΡΟΝΟΣ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ,ΥΓΙΗΣ!!!
Να χαίρεσαι όσους αγαπάς και να σε χαίρονται

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

pediatre είπε...

Γλαρένια μου κυρά… Ελπίζω να σε βοήθησα. Ίσως να καθυστέρησα να γράψω το ποστ, όμως αυτές τις μέρες (όπως ίσως φαντάζεσαι) γίνεται χαμός στο ιατρείο και στο τηλέφωνο…
Σε ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες. Είσαι η πρώτη που μου εύχεται (η οικογένεια κοιμάται).
Σε φιλώ και εύχομαι να είσαι πάντα καλά εσύ και η γλαρο-οικογένεια σου…
Καληνύχτα!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αγαπητέ Νίκο, για άλλη μια φορά επαληθεύεις την αρχική μας επιλογή και την μέχρι τώρα εμπιστοσύνη μας στον τρόπο που διαχειρίζεσαι και ασκείς την Ιατρική μέσα και πέρα από το Ιατρείο σου.
Να είσαι καλά για τις πληροφορίες τόσο εδώ, όσο και στην ιστοσελίδα σου.
Μακάρι να επισκέπτονταν παρισσότεροι και τα δύο, έστω και μόνο για να είχαν πιο πολύπλευρη ενημέρωση, ακόμη και αν θεωρούνται ''ψαγμένοι''...
Τα συμπεράσματα είναι πάντα στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, όμως η ευθύνη για την υγεία και, ειδικά των παιδιών μας, είναι κάτι παραπάνω...
Να χαίρεσαι το όνομα και να σε χαίρονται οι δικοί σου και όσοι επιλέγεις ως τέτοιους.
Νά 'σαι καλά!
(Και τα παιδιά σου καλύτερα... ;-)

[Ευχές και από Αιμίλιο και Αγγελάκο]

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Να μια καλή ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σου!Καταρχήν παίρνω το θάρρος να σου ευχηθώ χρόνια πολλά για τη γιορτή σου και να σε χαίρεται η οικογένειά σου!
Εδώ κι κανά χρόνο ανακάλυψα το site κάνοντας αναζήτηση για παιδιατρικά θέματα και έκτοτε το παρακολουθώ ανελλιπώς.Αυτό που με κέρδισε στην ιστοσελίδα σου είναι ότι φαίνεται πως φτιάχτηκε με μεράκι (το lay out είναι εξαιρετικό,οι πληροφορίες επαρκέστατες και με σεβασμό στον επισκέπτη.)Όσο για το blog σου μου αρέσει γιατί συνδέει τον επιστήμονα με τον άνθρωπο -πατέρα και "παρηγορεί" εμάς τους γονείς που δεν έχουμε γνώσεις ιατρικής και δη παιδιατρικής ότι όλοι μας που μεγαλώνουμε παιδιά περνάμε πάνω κάτω τις ίδιες αγωνίες και μας βασανίζουν τα ίδια ερωτηματικά.
Εγώ λοιπόν έχω ένα γιο 3,5 χρονών και μια κόρη 2 μηνών και διαβάζω με ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου(άσε που μου λύνονται και απορίες!) Ομολογώ ότι οι πληροφορίες που έδωσες στη χθεσινή σου ανάρτηση με έβαλαν σε σκέψεις να κάνω το εμβόλιο (αν και είχα αποφασίσει για το αντίθετο).Αυτό που δεν έχω καταλάβει όμως είναι τι νόημα έχει να κάνεις ένα εμβόλιο τη στιγμή που ο ιός είναι γύρω σου?Θέλω να πω θα είχε νόημα να κάνει κάποιος το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς για παράδειγμα αν οι περισσότεροι γύρω του νοσούσαν ήδη?
Φιλικά
Άννα,Βέροια

pediatre είπε...

Star-voula… Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Είστε από τα άτομα που επιβεβαιώνουν την αίσθησή μου ότι στο ιατρείο δημιουργείται σιγά-σιγά μια μεγάλη οικογένεια. Μακάρι να βοηθώ γονείς και μάλιστα που ταιριάζουμε και μοιάζουμε σε πολλά.
Έχεις δίκιο, τα συμπεράσματα είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, απλά νομίζω ότι ο γιατρός, χωρίς να είναι απόλυτος, πρέπει να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις. Όμως αυτό που ζούμε δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, για αυτό προσπάθησα στην ανάρτηση να δείξω και την άλλη άποψη η οποία όμως απλώς δεν με έχει πείσει επιστημονικά.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μην ξεχάσεις να δώσεις πολλά φιλιά στους άντρες σου.

Άννα… Όμορφο όνομα, από όμορφη πόλη μα ομορφότερα τα λόγια σου και σε ευχαριστώ. Παίρνω κουράγιο να συνεχίσω.
(Το site θέλει πολύ δουλειά που σκοπεύω να ρίξω, όμως δεν προλαβαίνω… ίσως τα καταφέρω τα Χριστούγεννα…).
Έχεις απόλυτο δίκιο ότι σε αυτό το χώρο μου δίνεται η ευκαιρία να δείχνω και την ανθρώπινη-γονική μου ιδιότητα. Αυτές τις μέρες της επιστημονικής αβεβαιότητας και μάλιστα κάτω από χρονική πίεση για όσο το δυνατό άμεσες αποφάσεις, αυτή η σύγκρουση κοινωνικών ρόλων πατέρα-παιδίατρου γίνεται αφόρητη. Αυτό προσπάθησα να περάσω από αυτό το ποστ, καθώς και ότι τα ιατρικά δεδομένα γέρνουν την πλάστιγγα προς το να εμβολιαστούμε για να προστατευθούμε. Ειδικά εσείς που πρέπει να προστατεύσετε το βρέφος σας έχετε ένα λόγο παραπάνω.
Αναφορικά με την απορία σου θα προσπαθήσω να σου απαντήσω με ένα παράδειγμα. Η ευλογιά έχει εκλείψει από τον πλανήτη λόγω του εμβολίου. Πλέον δεν κάνουμε εμβόλιο κατά της ευλογιάς ακριβώς επειδή δεν κυκλοφορεί στην κοινότητα. Αντίθετα, όταν κάποιος πηγαίνει σε περιοχή όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων από κάποια αρρώστια όπως η ανεμοβλογιά που αναφέρεις (ή η έξαρση ιλαράς στην Αυστρία πριν από λίγα χρόνια όταν διεξάγονταν διεθνής αγώνες ποδοσφαίρου), έχουμε ένα παραπάνω λόγο να εμβολιαστούμε (ήταν και ταξιδιωτική οδηγία στους φιλάθλους) για να προστατευτούμε. Το ότι υπάρχει γύρω μας δεν σημαίνει ότι το έχουμε περάσει, αντιθέτως μεγαλώνουν πολύ οι πιθανότητες να κολλήσουμε.
Πολύ καλημέρα σου, καλή εβδομάδα και να χαίρεσαι την οικογένεια σου (καλή ανατροφή στο μωρό σου-Κρητική ευχή-)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε Paidiatre,

Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου!Πολύχρονος, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να έχετε πάντα υγεία και όλα τα καλά:-) Δεν ξέρω πια τι να πω για το θέμα του εμβολίου. Ανήκω στην "ευπαθή ομάδα των εγκύων" και δεν θα κάνω το εμβόλιο καθώς σύμφωνα με τον γιατρό μου δεν ξέρουμε τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στο έμβρυο και οι οποίες θα φανούν - ενδεχομένως- στα 2 ή 3 χρόνια του παιδιού. Τέλος πάντων, υποστηρίζει ακριβώς αυτό που αναφέρει και ο πατέρας σου... Ο θεός βοηθός με λίγα λόγια! Τις προάλλες αρρώστησε ο μικρός στον παιδικό με ολα τα συμπτώματα. Τον έτρεξα πανικόβλητη στον γιατρό, ο οποίος αν και με καθησύχασε οτι δεν χρειάζεται να κάνουμε το τεστ εγώ και λόγω της κατάστασης έτρεξα στον μικροβιολόγο, του έκανα το πρόχειρο τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό. Οταν ενημέρωσα τον παιδίατρο μου είπε ότι το τεστ αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Μπορεί να είναι"ψευδώς αρνητικό" ή στην αρχή να δείχνει αρνητικό και στην πορεία θετικό. Επιπλέον σύγχυση δηλαδή.
Πολλές ευχές -και πάλι- για την ονομαστική σου εορτή και σε ευχαριστώ για τη βοήθεια και την ενημέρωση.
Βασιλική- Ναύπλιο

Ανώνυμος είπε...

Τι λεςκαι γι΄αυτό εδώ
το άρθρο της Ελευθεροτυπίας;
Όπως και να' χει πάντως δεν φταίμε καθόλου που είμαστε τόσο μπερδεμενοι.

pediatre είπε...

Βασιλική… ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Όλο χαρά με έχει γεμίσει αυτό το ποστ… Ευχές, ευγενικά σχόλια, όμορφα λόγια και τώρα ευχάριστα νέα!!!
Πάμε στα όχι και τόσο ευχάριστα…
1. Για το μόνο που από νωρίς ένιωθα σίγουρος σε αυτή την ρευστή κατάσταση που λέγεται εμβολιασμός κατά του νέου ΑΗ1Ν1 είναι η αναγκαιότητα να γίνει από τις έγκυες. Ακόμα και σκεπτικιστές περί της αναγκαιότητας του εμβολίου (όπως ο Κος Καβαλιώτης που εκτιμώ πολύ) συμφωνούν με την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων. Η έγκυος για να μπορέσει να κρατήσει το κύημα(λόγω του DNA του πατέρα αναγνωρίζεται ως «ξένο σώμα» από την άμυνα της μητέρας), καθίσταται «ανοσο-ανεπαρκείς» και ειδικά στην γρίπη (εποχική ή πανδημική) πιο ευπαθής. Ειδικά με την νέα γρίπη ο κίνδυνος για βαριά νόσηση είναι 6 με 10φορές. Επιπλέον, το βρέφος θα πάρει τα αντισώματα που θα δημιουργήσεις λόγω του εμβολίου και θα είναι προστατευμένο για τους πρώτους μήνες ζωής (ακόμα περισσότερο εάν το θηλάσεις κιόλα). Ένα μυστικό, το εμβόλιο δεν το κάνουμε στα κάτω των 6μηνών βρέφη, όχι γιατί είναι επικίνδυνο αλλά γιατί είναι αναποτελεσματικό, όπως και τα περισσότερα εμβόλια που κάνουμε κάτω των 6μηνών(για αυτό και χρειαζόμαστε τόσες επαναληπτικές δόσεις). Είναι δηλαδή ανώφελο να εμβολιάσουμε το 2μηνών και σε 2-3βδομάδες να χρειάζεται επαναληπτική δόση και στην συνέχεια και πάλι σε 2-3βδομάδες επαναληπτική δόση κοκ. Αντίθετα τα μητρικά αντισώματα κρατάνε περισσότερο (άσε που έχετε δημιουργήσει μια «ασπίδα» γύρω από το βρέφος αν εμβολιαστείτε οι υπόλοιποι…)
Δεν είμαι γυναικολόγος και την ευθύνη για εσένα την έχει ο γυναικολόγος σου. Απλώς μοιράζομαι μαζί σου όσα έχω ανακαλύψει ψάχνοντας για αυτή την εν εξελίξει πανδημία. Πάντως είναι αλήθεια ότι οι χειρουργικές ειδικότητες όπως οι γυναικολόγοι, συνήθως δεν γνωρίζουν και πολλά από εμβόλια(πχ έκανες ήδη της εποχικής γρίπης που εδώ και χρόνια είναι στην Αμερική η πρώτη αιτία εμβολιασμού-άσχετα με την πανδημία; Ή μήπως δεν συνιστά ούτε της εποχικής γρίπης γιατί μπορεί να βλάψει το έμβρυο;). Πόσο μάλλον αν ο συνάδελφος δεν έχει εξοικείωση με την χρήση του επιστημονικού internet…

pediatre είπε...

2. Το γρήγορο τεστ είναι κοροϊδία… Έχει πολύ χαμηλή ευαισθησία (περίπου 1στα 2 μπορεί να βγει λανθασμένα αρνητικό), ξέρω τουλάχιστον 2παιδιά που είχαν τον ΑΗ1Ν1 και το γρήγορο τεστ βγήκε αρνητικό. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση του θετικού δεν είναι 100% σίγουρο ότι πρόκειται για τον νέο ΑΗ1Ν1 (είναι πάντως το πιθανότερο μια που αυτές τις μέρες ιός γρίπης που κυκλοφορεί είναι κατά 99% ο νέος). Δυστυχώς, προς το παρόν, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι η ακριβή εξέταση (γύρω στα 150ευρώ), με την PCR, στην οξεία φάση της λοίμωξης (τώρα μάλλον είναι ήδη αργά).
Δεν μου ανέφερες την γνώμη του δικού σου παιδίατρου, που μέχρι τώρα στην πλειονότητα των θεμάτων, ταιριάζει με την δική μου.
Δύσκολοι καιροί για γονείς αλλά και για γιατρούς.
Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά.
Την αγάπη μου από το Ρέθυμνο…

pediatre είπε...

Solomantzaros… Είχα την ελπίδα ότι είχα καλύψει τις ανακρίβειες στο άρθρο…
Αυτό το εμβόλιο που προορίζεται για τους λίγους στην Γερμανία, είναι κάποιες δόσεις χωρίς ανοσοενισχυτικό (καθαρό αντιγόνο "όπως Αμερική…"). Θα έχουμε και στην Ελλάδα από ότι ακούγεται μέσα στο μήνα. Αν θα έρθει στο Ρέθυμνο δεν το ξέρω. Αν θα διατεθεί σε κάποιες ομάδες όπως έγκυες ή μικρά παιδιά επίσης δεν το ξέρω. Αν θα είναι σίγουρα καλύτερο ούτε αυτό το ξέρω (μπορεί το εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό να αποδειχθεί καλύτερο από το σκέτο αντιγόνο ειδικά εάν μεταλλαχθεί ο ιός). Τα υπόλοιπα περί υδράργυρου κλπ νομίζω τα έχω εξηγήσει ειδικά μέσα από τα link.
Κλείνω θυμίζοντας ότι η πανδημία καλπάζει και στην Ελλάδα. Eάν θέλουμε να προστατευτούμε πρέπει να εμβολιαστούμε με τα εμβόλια που έχουμε. Μακάρι να ήταν πιο δοκιμασμένα και μακάρι να μην τα χρειαζόμασταν εξαρχής. Αν κάποιος νομίζει ότι αξίζει να ρισκάρει να περάσει την γρίπη, εγώ βρίσκω μικρότερο ρίσκο το να εμβολιαστώ.
Καλά μυαλά σε όλους μας, κυρίως για τα παιδιά μας…

markar είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο και ο παραλληλισμός με τους αρχαίους "μάγους της φυλής". Το τι αηδία έχουμε διαβάσει και ακούσει τον τελευταίο καιρό δε λέγεται. Το πιο "τραβηγμένο" από τα μαλλιά ήταν ότι θα μας βάλουν με τον εμβολιασμό τσιπάκι(!) για παρακολούθηση ή ότι εντός λίγων μηνών θα νοσήσουμε από καρκίνο. Το τρομαχτικό ωστόσο είναι τέτοιες απόψεις να διατυπώνονται από επιστήμονες και κάποιοι που τους ακούν - θεωρητικά νοήμονες (!) - να τις ενστερνίζονται.
Ευχαριστούμε, γιατρέ, γι' αυτό το blog.

Unknown είπε...

Stepan… Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια καθώς και για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις στον ιστοχώρο σου. Αυτά που γράφεις σκέφτομαι και εγώ. Το ότι κάναμε εγώ και τα παιδιά μου το εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνει και όλος ο κόσμος, ούτε ότι είναι πανάκεια. Μοιράζομαι τους προβληματισμούς μου και συνιστώ το εμβόλιο στους γονείς.
Καλή σου νύχτα, να είσαι καλά με την οικογένεια σου.

pediatre είπε...

Stepan… όπως ίσως υποψιάστηκες έδρασε ο δαίμονας του bogoγραφείου… Πίσω από τον "Νίκος" κρύβεται ο pediatre
Και πάλι καληνύχτα...

Mama Maria είπε...

επειδή ξέρω ότι θα το εκτιμήσεις, έστειλα το post σου εδώ στα παιδιά στο γραφείο, και αφού με δούλεψαν αρκούντως που έχω γίνει διασημότητα με τους τέσσερις άρρωστους άντρες μου, δύο από αυτούς που είχαν αμφιβολίες μου είπαν ότι τους έπεισες και χθες εμβολιάστηκαν. Σε ευχαριστούν.

pediatre είπε...

Κουνιαδούλα….
"Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς…" όμως, δεν είναι και αναγκαία συνθήκη το να ρισκάρουμε για να γίνουμε πιο δυνατοί.
"Τέλος καλό όλα καλά". Για να γυρίσει ο Γιωργάκης στο σπίτι του πέρασε μια Οδύσσεια για την οποία στοιχηματίζω ότι ο Καβάφης δεν θα έγραφε την Ιθάκη του. Ήταν ένα ταξίδι που δεν άξιζε…
«Ο χρόνος είναι ο χειρότερος γιατρός» τραγουδά ο Αγγελάκας με τις Τρύπες του. Ευτυχώς, δεν ισχύει για τα παιδιά και ο μικρός μας θα καταχωνιάσει την εμπειρία σε μια ακρούλα του μυαλού του.
Να μου τον φιλήσεις πολλές φορές από τον θείο του τον Νίκο, τον ΑΕΚτζη…
Καλημέρα από το Ρέθυμνο.

Unknown είπε...

Χαιρετίσματα από Κατερίνα που εφημερεύει στην Ψυχιατρική Αλεξ/πολης. Συντομότατα οι αντιδράσεις κατά του εμβολίου θα άπτονται και της ψυχιατρικης αφού με το εμβόλιο: α)θα μας ελέγχει ο αντίχρηστος ενώ αυτοί που δεν θα το κάνουν θα μαρτυρήσουν β) θα εξοντωθούν τα 2/5 του πληθυσμού κατά τη διάσημη ουφολόγο.
Επίσης οι φήμες που προέρχονται κυρίως άπό γιατρούς περί των συμφερόντων των φαρμ. εταιρειών καλά θα ήταν να τις θυμόμαστε όταν συνταγογραφούμε ένα πανάκριβο φάρμακο σήμερα για να το ακυρώσουμε την επόμενη εβδομάδα για χάρη κάποιου άλλου ...ακριβότερου..
Συγχαρητήρια για την τεκμηριωμένη τοποθέτηση και καλή αντάμωση...

pediatre είπε...

Loula… Τι ευχάριστη έκπληξη και τι τιμή! Διαβάζουν την αφεντομουτσουνάρα μου και στην Αλεξανδρούπολη!
Ευχαριστώ, για το σχόλιο και πολλά φιλιά σε όλους σας από τους Ρεθυμνιώτες συγγενείς εξ αγχιστείας. Να μου προσέχετε τον Πέτρο.
Υ.Γ. Πίσω από το ψευδώνυμο δεν πιστεύω να κρύβεται ο …Ακίς!

Unknown είπε...

Αγαπητέ Νίκο, αν έχεις χρόνο, διάβασε από αυτό http://www.goodnet.gr/forum/viewtopic.php?p=62835#p62835 και κάτω και πές μου τη γνώμη σου.

Σ & Α & Α

ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ Νίκο.Πολυ καλό καί εμπεριστατωμένο το αρθρο σου,για τον Η1Ν1.Μακάρι να το διάβαζαν ενα σωρό αγραμματοι και παντελώς αδιαβαστοι συνάδελφοι και δυστυχώς και κάποιοι παιδίατροι,που τρομοκράτησαν τόν κόσμο.Ειλικρινά εχω κουραστει το τελευταιο διάστημα να απαντω σε τηλέφωνα ασθενών και να προσπαθώ να αντικρούω τίς διάφορες βλακείες που ακουσαν η είδαν στο διαδυκτιο,οπως η δήθεν υπουργός υγείας τής Φινλανδίας UFOλόγος.
Καλή Δύναμη!
Ψυλλάκης Δημήτρης ,Παιδίατρος
Ηράκλειο

ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Φιλε Νίκο,νάμαι πάλι.Ξέχασα να γράψω εχθές και για το περιβόητο TEST τηs γρίπης.Οι μάγοι της καθε φυλής οπως γράφεις στέλνουν τον κόσμο κατά ορδές, στα διάφορα διαγνωστικά κέντρα, για να κάνουν εναντι αδράς αμοιβής, το TEST.Κανένας δεν τους εξηγεί ομως οτι το τέστ δέν ανιχνεύει τίποτε αλλο, παρα μόνο το γκρούπ Α η Β τα οποία περιλαμβάνουν καί πάρα πολλούς αλλους ιούς.Δηλαδή λέμε "Είναι από το Ηράκλειο αλλά δεν ξερουμε ποιός Ηρακλειώτης είναι".Πολύς κόσμος λοιπόν που του βγαίνει το TEST θετικό, νομίζει οτι πέρασε και τη γρίπη Η1Ν1,με αποτέλεσμα να μην προφυλάσεται πλεον και να μήν εμβολιάζεται.Αυτό ειναι το κακό της κατάστασης αυτής.
Ψυλλάκης Δημήτρης ,Παιδίατρος
Ηράκλειο

pediatre είπε...

Star-voula… Νομίζω ότι ξέρεις πόσο χρόνο χρειάστηκα για να συλλέξω τις πηγές για να γράψω το ποστ, χρόνο που δεν μου περισσεύει τόσο από το ιατρείο, όσο και από την οικογένεια μου. Διάβασα το κομμάτι και για να μην βάλω τα κλάματα προτίμησα να βάλω τα γέλια. Μπήκα και στους ιστοχώρους με τις εικαστικές ανησυχίες του ευαισθητοποιημένου δόκτορος όμως δεν κατάφερα να βρω τι είδους δόκτορ δηλώνει ότι είναι (Δρακατόλ μήπως;). Για το υπόλοιπο κείμενο με τους ιλουμινάτι που ελέγχουν την ΠΟΥ και τα βαριά μέταλλα όπως ο υδράργυρος, θέλω να πιστεύω ότι τα έχω απαντήσει στο ποστ μου(όσα δεν προσβάλλουν κατάφορα την νοημοσύνη μας τουλάχιστον). Λυπάμαι αλλά προτιμώ να βρεθούμε με τον Άγγελο και τα δίδυμα για να παίξουμε ή έστω να διαβάσω τα λογοτεχνικά πονήματα του Brown παρά να ασχοληθώ περαιτέρω με την τρομο-υστερία στο mail του δόκτορος. (ίσως να περιμένουμε την επίσημη απάντηση του πρωθυπουργού, του υπουργού ή έστω του υφυπουργού υγείας).
Να είστε καλά και καλές γιορτές

Δημήτρη… Τι ευχάριστη έκπληξη! Τουλάχιστον σμίγουμε διαδυκτιακά…
Ευχαριστώ, για τα καλά σου λόγια. Πέφτει χοντρή εκμετάλλευση με την αγωνία του κόσμου, ειδικά με το γρήγορο τεστ (όχι το PCR). Έχω τουλάχιστον 2 περιστατικά στο ιατρείο που την ίδια μέρα το «φτηνό»-γρήγορο βγήκε αρνητικό και το ακριβό-PCR θετικό…
Έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην σχιζοφρένια: στην ερώτηση «θα κάνετε το εμβόλιο;» η αυθόρμητη απάντηση της πλειοψηφίας είναι ένα βροντερό «ΟΧΙ!!!» που θα το ζήλευε και ο Μεταξάς. Όταν ρωτήσεις τον ίδιο Έλληνα «άρα δεν φοβάστε τον ιό της νέας γρίπης;», χτυπά ξύλο, φτύνει στον κόρφο του και ρωτά με αγωνία «ΓΙΑΤΙ;; γιατρέ μου! Λέτε να έχω την ΓΡΙΠΗ!!!» με τα μάτια γουρλωμένα λες και αυτή την φορά είδε ζωντανό τον ίδιο τον Μεταξά…
Κουράγιο, πανδημία είναι θα περάσει….
Χαιρετισμούς, στην οικογένεια σου και σου εύχομαι να περάσετε υπέροχες γιορτές.

Fibi είπε...

καλημέρα και καλά χριστούγεννα!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Pediatre,
Δεν σου ευχήθηκα προ εορτών,αλλά οι ευχές ισχύουν τουλάχιστον... 40 μέρες οπότε ξεκινάω:!χρόνια πολλά, με υγεία και όλα τα καλά. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να συνεχίσεις να μας διαφωτίζεις τόσο αξιόπιστα και με τόσο κέφι και κατανόηση!
Πολλούς χαιρετισμούς και ευχές
Βασιλική Ναύπλιο

pediatre είπε...

Fibi… Σε ευχαριστώ που με θυμήθηκες. Καλή σου χρονιά, και καλή δεκαετία. Μακάρι το 2010 να είναι γεμάτο υγεία για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας.

Βασιλική… όπως βλέπεις και εγώ έχω γράψει απουσίες. Έχω πολύ τρέξιμο, καλό τρέξιμο, και δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με το μπλογκ.
Μου λείπει… Μου λείπετε...
Και στο Ρέθυμνο ισχύει το 40ήμερο άλλοθι για ευχές και για αυτό ανταποδίδω τις ευχές και την αγάπη από το Ρέθυμνο στο Ναύπλιο. Ελπίζω όλοι να είστε καλά. (εμείς οι γιατροί έχουμε συνηθίσει το “no news good news”)

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του εμβολίου τι εχετε να πείτε???

http://www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1686:medimmune-patented-manmade-h1n1-virus-in-2008&catid=1:latest-news&Itemid=64?=en

Medimmune patented manmade H1N1 virus in 2008

Medimmune patented the the H1N1 virus in 2008 while other pharmaceutical companies patented H1N1 vaccines, in 2006 and 2008:



H1N1 Swine Flu Virus Patented by Medimmune Back in 2008 a Year Ahead of Outbreak (http://current.com/1b6tu4c)

(Patent US 20081006921 A1)

http://current.com/items/90938347_h1n1-swine-flu-virus-patented-by-medimmune-back-in-2008.htm



According to WHO on April 2009, H1N1 was identified as a natural virus, but Medimmune got a patent for a manmade H1N1 virus in 2008.

pediatre είπε...

Αγαπητέ φανατισμένε ανώνυμε,
Αν το σκάνδαλο που περιγράφετε, έγκειται στο ότι τον ιο της γρίπης Α Η1Ν1 τον είχαν ήδη απομονώσει πριν καν την πανδημία, σας πληροφορώ ότι το φετινό εμβόλιο (2009-10), της εποχιακής γρίπης (αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο το φθινόπωρο), περιείχε και στέλεχος Α Η1Ν1, όχι όμως το πανδημικό στέλεχος… Το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2010 θα περιέχει και το στέλεχος της πανδημίας.
Λυπάμαι αν δεν συμμερίζομαι την ανάγκη σας για σκάνδαλα. Ελπίζω να μην μου κάνετε την τιμή να με συμπεριλαμβάνετε σε κάποια παγκόσμια συνομωσία… Προσπαθώ καθημερινά για το καλό των παιδιών, και η ιατρική μου είναι όσο το δυνατό πιο επιστημονικά εμπεριστατωμένη. Πιστεύω ότι το ποστ που σχολιάσατε το αποδεικνύει.
Νομίζω ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι όπως αυτή την κρίνουμε κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς, είχε το δυσάρεστο επακόλουθο οι ανά τον κόσμο αντιμαχόμενοι των εμβολίων εν γένει (όχι μόνο της πανδημίας), να ξεσπαθώσουν και να νιώθουν δικαιωμένοι… Αν ανήκετε σε αυτούς, μια που η ανωνυμία σας δεν μου επιτρέπει παρά να εικάζω πράγματα για εσάς, ελπίζω να αντιληφθείτε νωρίς την ευεργετική αξία των εμβολίων, πριν πάρετε στο λαιμό σας κάποιο παιδάκι.
Καλή σας μέρα

Unknown είπε...

Νομίζω πως η λέξη-κλειδί είναι 'ρίσκο'.
...Το παίρνουμε;
Και, εις βάρος τίνος;
Του παιδιού μας;
!!!
Οι απαντήσεις διαφέρουν, αλλά σημασία έχει ποιον ενδιαφέρουν και ποιον συμφέρουν.
ΚΑι το πιο σημαντικό: Τι ενέργειες και τι αποτελέσματα επιφέρουν και σε ποιον...

EmilOfCrete είπε...

http://www.ted.com/talks/lang/gre/michael_specter_the_danger_of_science_denial.html

*food for thought :-)