

Είναι βράδυ Δευτέρας, περασμένες εννιά.
Μόλις κατάφερα να κοιμήσω τα μικρά μου και ακούγεται το τραγούδι επιλογή για χτύπημα του τηλεφώνου μου (μήπως να το έλεγα πιο ελληνικά “ring-tone”;). Παίρνω το σοβαρό-ψαρωτικό ύφος, περιφρούρησης του προσωπικού μου χρόνου και απαντώ σχεδόν ψιθυριστά, ενδεικτικό του ακατάλληλου της ώρας αλλά και του φόβου μην ξυπνήσουν τα θηρία:
«Παρακαλώ;!»
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσω στο τηλέφωνο! Μπορεί να με ψάχνουν για κάτι

Ας επιστρέψουμε όμως στο …απόψε!
«Νίκο! Συγνώμη που σε ενοχλώ τέτοια ώρα όμως…»
Ήδη με έχει κερδίσει. Σχεδόν ότι και να μου πει, από την στιγμή που κατανοεί ότι με παίρνει στην προσωπική μου ώρα, θα προσπαθήσω να το κατανοήσω.
«…ήθελα να σε ευχαριστήσω για την γιογιο-νεράιδα. Δεν πρόλαβα καλά-καλά να της δώσω το ακτινίδιο και έτρεξε στο γιογιο και έκανε κακά! Τώρα είναι ξαπλωμένη με το κουκλάκι που της έφερε η νεράιδα!. Να είσαι καλά. Είπα να σε πάρω και για ευχάριστα, όχι όλο για απορίες

Μου έφτιαξε η βραδιά. Αν θυμάμαι σωστά είναι η τέταρτη φορά που με ευχαριστούν για την γιογιο-νεράιδα. Αν μη τι άλλο, της αξίζει μια μνεία στο blog.
Ποια είναι αυτή η κυρία; Οι περισσότεροι μάλλον το ψιλιαστήκατε. Καλύτερα όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η Μαρία κοντεύει να γιορτάσει τα τρίτα της γενέθλια. Έχει πετάξει εδώ και αρκετούς μήνες τις πάνες και μέχρι πρόσφατα δεν είχε πρόβλημα με τις κενώσεις της. Πριν από μερικές εβδομάδες όμως, πέρασε ένα κρύωμα ή μια γαστρεντερίτιδα δεν θυμάμαι ακριβώς, και κάποια στιγμή έμεινε λίγο πίσω από υγρά. Έχασε 2-3 από τις τακτικές, καθημερινές, επισκέψεις στο γιογιό της και όταν τελικά αποφάσισε να καταθέσει τις δημιουργίες του εντέρου της, εί

«Όφου! Ξάνοιξε πως ταλαιπωρείται το κοπέλι. Να το πάτε στον ιατρό.»
Βλέπει την κινητοποίηση η μικρή, ακούει και την μαγική λέξη «ιατρό» που ξεστόμισε η γιαγιά της και αυτό ήταν «Κάτι σοβαρό έχω!…» σκέφτεται.
Εννοείται, ότι το τηλεφώνημα έγινε. «Αίμα από τον ποπό του παιδιού, μπορεί να είναι

Το παιδί έχει πονέσει και φοβάται ότι θα ξαναπονέσει. Κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο: κρατά τα κακά για να μην πονέσει, τα κακά σκληραίνουν επειδή τα κρατά και όταν πλέον τα «αποχωρίζεται» πονά και επιβεβαιώνεται ο αρχικός του φόβος, για να αρχίσει και πάλι να τα κρατά. Υπάρχουν παιδιά που χαρακτηριστικά σταματούν το παιχνίδι κρύβονται πίσω από τον καναπέ και σφίγγονται παίρνοντας την στάση «μπανάνα». Καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα και επιστρέφουν στο παιχνίδι τους. Όσο τα κόπρανα συσσωρεύονται στο έντερο τόσο αυτό ξεχειλώνει και χωράει όλο και περισσότερα, τα οποία γίνονται όλο και σκληρότερα…
Εντάξει, η μαμά πείστηκε. Έλα όμως, που υπάρχει και η εφεύρεση που ακούει στο όνομα

Ευτυχώς, στην συγκεκριμένη οικογένεια, (κατ’ εξαίρεση) κουμάντο στην ανατροφή του παιδιού κάνουν οι γονείς. Με εμπιστεύθηκαν χωρίς να καταφύγουν στην εύκολη λύση του υπόθετου γλυκερίνης ή του καθαρτικού. Όχι πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται! Όμως, αν ξεκινάμε με υπόθετα, και μάλιστα σε μια δυσκοιλιότητα που δεν έχει χρονίσει, μπορεί να «εκπαιδεύσουμε» το έντερο και να «περιμένει» το υπόθετο του για να ενεργηθεί.
Εδώ, για να μην αδικήσω τις θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες επαναλαμβάνω, είναι σωτήριες όταν αυτές χρειάζονται, να παραθέσω μια επίσης πρόσφατη αληθινή ιστορία.

Παρασύρθηκα όμως, και πάλι έφυγα από την ιστορία της Μαρίας. Μου αρέσουν όμως οι συνειρμοί και αφήνομαι να με παρασύρουν. Για δεύτερη φορά λοιπόν, ας επανέλθω στο παρόν.
Ίσως το πιο σημαντικό, επαναλαμβάνω, είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Να πείσουμε το παιδί να συνεργαστεί. Όχι απλά να προσπαθεί, αλλά να θέλει να δοκιμάσει. Στα αμερικανάκια, από όσο διαβάζω στα βιβλία τους, βάζουν ένα πίνακα όπου συμπληρώνουν αστεράκια με κάθε επιτυχημένη προσπάθεια και στα 7 αστεράκια το παιδί κερδίζει κάποιο δώρο. Από όσο έχω τσεκάρει, πιάνει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, όπως ο Αχιλλέας. Η Μαρία όμως είναι μόλις τριών και δεν έχει την υπομονή να αποταμιεύει αστεράκια…
Στην περίπτωσή μας χρειάζεται κάτι πιο άμεσο!
«Εκτός από τις διατροφικές παρεμβάσεις, φροντίστε να δοκιμάζει το γιογιό καθημερινά. Μι

Πιάνει λοιπόν η μαμά της την Μαρία, και της διηγείται την ιστορία της γιογιο-νεράιδας. Μιας μικρής νεράιδας που φέρνει δώρα στα παιδάκια που κάνουν τα κακά τους στο γιογιό. Χωρίς να της δημιουργούν άγχος, έτσι για δοκιμή, καθίζουν την μικρή κάθε μέρα στο γιογιό. Όπως μου περιέγραψε η μαμά της, η μικρή σχεδόν με ενθουσιασμό έπαιρνε θέση στο «θρόνο» για να δοκιμάσει. Όχι πως τα κατάφερνε πάντα. Όταν όμως τα κατάφερνε, έτρεχαν στο παράθυρο για να βρουν τι τους έφερε η γιογιο-νεράιδα.
Έτσι και απόψε. Η προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία και η γιογιο-νεράιδα έφερε ένα κουκλάκι, συντροφιά στον αποψινό ύπνο της μικρής.
Καληνύχτα, Μαρία όνειρα γλυκά …


Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα.
9 σχόλια:
Αγαπημένε Paidiatre,
Θα εκφράσω το θαυμασμό μου για τον ευφάνταστο τίτλο:-))ότι θα συνδεόταν τόσο εύστοχα το εκλογικό αποτέλεσμα με ένα μείζον θέμα της καθημερινότητας των μικρών μας δεν το περίμενα!
Πολλούς χαιρετισμούς- Βασιλική, Ναύπλιο
Βασιλική… Καλημέρα,
Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια
Τα φιλιά μου στους δικούς σου και το πανέμορφο Ναύπλιο…
Δλδ ως λαός τα...κάναμε - και μάλιστα τώρα περιμένουμε το δώρο της καλπο-νεράϊδας; :^)
Φιλιά Νίκο, μας έχετε λείψει!
Mpampaki… ακριβώς φίλε, τα κάναμε σκτ και μάλιστα το "κάλπο-" εκτός από το θηλυκό κάλπη, στην περίπτωσή μας ταιριάζει καλύτερα στο επίθετο «κάλπης» από το …κάλπικο! Κάτι σαν αυτούς που μας κυβερνάνε δλδ. Στην Αγγλία για 300 ή ακόμα και 50 ευρώ(μερικοί λένε και μερικά λεπτά) σκάνδαλο, παραιτηθήκαν πόσοι βουλευτές….
Πάρτε την απόφαση και ελάτε μια βόλτα και εσείς προς τα μέρη μας…
Να μου φιλήσεις την καλή σου και τον μπόμπιρα!
Κουνιαδούλη έχεις καμία γιατρειά για το ανάποδο, γιατί έχουμε επισκεφθεί όλες τις τουαλέτες όλων των εστιατορίων και καφέ του ευρύτερου νομού Αττικής?
Έλεος με τους μονάντερους τους γιους μου!!
Για να παραμείνω στο φαιδρό πολιτικό κλίμα, μην ξεχνάς ότι αν κάτι ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές είναι ότι δεν πάσχουμε από …φελλούς!
Άλλωστε, είναι και το παράπονο της αδερφής σου με την κόρη της, που δεν τολμάμε να αρχίσουμε φαγητό (ειδικά όταν τρώμε έξω ή με παρέα) και μόλις η μικρή Χαρούλα φάει όσο είναι να φάει, αμέσως θυμάται το έντερό της (τέτοιο γαστροκολικό αντανακλαστικό!). Για να μην νομίζεις ότι είναι θέμα …φύλλου.
Φιλιά σε εσένα και στους άντρες σου
Ksereis syntrofe, otan eimoun stin ilikia ton didimon zitisa apo tin Kiki 100 xiliades na paro ena pagoto..akomi o Varakis to thymatai kai metanionei pos den to katalabe oti tha ton zoriza megalyteri..filia se olous apo Irlandia...
Καλησπέρα! Να ρωτήσω κάτι; Εμένα η κόρη μου είναι 4 μηνών και έχει ήδη πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα, μας έτυχε αυτό με τα σκληρά κακάκια και το αίμα (αφού το κακάκι βγήκε σε μέγεθος μπαλας πιγκ-πογκ και κόντεψα να τρελλαθώ, η δε μικρή αφηνίασε)ο γιατρός μου συνέστησε frisolac comfort και χαμομήλι αλλά και πάλι πριν τις 3-4 μέρες δεν έχουμε κένωση. Καμιά ιδέα; Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το blog!
Stepan…Καλησπέρα!
Θα προτιμούσα η μικρή σου να θήλαζε αποκλειστικά και να σου έδινα οδηγίες για την δική σου διατροφή, ώστε να αλλάξει και η κινητικότητα του εντέρου του μωρού. Μαντεύω ότι αυτό δεν είναι δυνατό οπότε συμφωνώ στο να δοκιμάσεις διαφορετικό γάλα, όμως θα πρότεινα αντί για να δώσεις σκέτο χαμομήλι να φτιάχνεις το γάλα της μικρής με χαμομηλόνερο (μια κοφτή μεζούρα στα 30ml). Το χαμομήλι σκέτο μπορεί να γίνει και επικίνδυνο(είναι «αρωματισμένο» νερό, δεν έχει κάλιο, νάτριο, γλυκόζη κ.α απαραίτητα για την φυσιολογία του βρέφους).
Προφανώς, δεν μπορείς να δώσεις κίνητρα στο λίγων μηνών βρέφος, ενώ δεν συμφωνώ με την χρήση υπόθετων γλυκερίνης ή μικροκλισμάτων ή ακόμα και τοπικά χειρισμούς με ξένα σώματα παρά μόνο ως έσχατη λύση. Μπορεί το έντερο της μικρής να «εκπαιδευτεί» και να περιμένει τις παραπάνω μεθόδους-χειρισμούς για να ενεργηθεί…
Μην ξεχνάς τέλος, ότι μπορεί να περάσουν περισσότερες από 7 ή ακόμα και 10 μέρες χωρίς ένα μωρό να ενεργηθεί. Βέβαια στην δική σου περίπτωση που οι κενώσεις είναι σκληρές σε βαθμό που τραυματίζουν το μωρό θα έδινα λίγες μέρες στο νέο γάλα πριν το απορρίψω, ίσως δοκίμαζα να αλλάξω ακόμα ένα γάλα και ανάλογα με την υπόλοιπη ανάπτυξη και εικόνα της μικρής ίσως ζητούσα και την γνώμη κάποιου παιδογαστρεντερολόγου…
Δεν ξέρω αν βοήθησα, φοβάμαι πως όχι πολύ.
Αν νομίζεις ότι μπορώ να βοηθήσω μην διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις (γνωρίζω μια πολύ καλή παιδο-γαστρεντερολόγο στο Ηράκλειο).
Καλό σου βράδυ, να χαίρεσαι την μικρή σου και καλό σας ...βόλη ;-)
Δημοσίευση σχολίου