
Άλλωστε τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ένα μοναδικό εφόδιο για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Έχουν την φαντασία τους…
Τα μικρά μου αισίως έγιναν …2,5χρονών!
Η φαντασία έχει εισβάλει στην καθημερινότητα τους, εκτοπίζοντας συχνά την πραγματικότητα, μήπως έτσι καταφέρουν και την κατανοήσουν. Πολλές φορές γίνεται το μ

Όποιος έχει γνωρίσει τι σημαίνει δύο ή περισσότερα παιδιά μικρότερα των δύο χρόνων στο ίδιο σπίτι, θα συμφωνήσει ότι τα δύο μαζί είναι σαν δέκα και το ένα μόνο του είναι σαν κανένα… Αυτό, εδώ και μερικές μέρες αντιστρέφεται στο σπιτικό μας. Παίζουν με δεινόσαυρους ή κουκλάκια, τα οποία ονομάζουν «μπαμπά» ή «μαμά». Τα πηγαίνουν βόλτα στην «θάλασσα»(μια λιμνούλα στη μοκέτα τους), τα ταΐζουν, τα ντύνουν. Μέχρι και σιρόπι για τον βήχα, τους δίνουν! Φωνάζει ο ένας την άλλη για να παίξουν με τα «κουζινικά» τους και η άλλη τον ένα για να φτιάξουν παζλ.
Τα σύνορα της φαντασίας και της πραγματικότητας σε αυτή την ηλικία γίνοντα

Δεν σας έχει τύχει να ξυπνήσετε το πρωί με μια περίεργη αίσθηση; Ένα ακαθόριστο συναίσθημα, που παλεύετε να ερμηνεύσετε όσο περνά η ώρα; Ώσπου, μυρίζοντας κάποιο άρωμα ή ακούγοντας μια μελωδία, σας έρχεται η ανάμνηση ενός αγαπητού προσώπου από το παρελθόν. Μια σκηνή από τα μικράτα σας με τον αγαπημένο σας παππού, που έχει πεθάνει εδώ και χρόνια.
«Ρε ‘συ, Μαρία! Είδα ένα τόσο ζωντανό όνειρο με τον παππού! Σαν να μυρίζω ακόμα τη κολόνια του».
Το νήπιο κυριολεκτικά βλέπει τον παππού, ακούει την αρκούδα μέσα στην ντουλάπα ή το

Όταν ένα πιτσιρίκι φοβάται το τέρας μέσα στην ντουλάπα, ίσως προσπαθεί να μας πει ότι κάτι το τρομάζει στην καθημερινότητά του. Κάτι που δεν μπορεί να το εκφράσει διαφορετικά παρά με λέξεις-σύμβολα από το δικό του παιδικό κόσμο. Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τον υπέροχο μικρόκοσμο των παιδιών. Αν κάνουμε το απλοϊκό, δηλαδή το να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της ντουλάπας για να αποδείξουμε ότι δεν κρύβει κανένα τέρας, ίσως απογοητεύσουμε και απομακρύνουμε το παιδί μας. Μπορεί έτσι να το κάνουμε να νιώσει ότι δεν το καταλαβαίνουμε και άρα δεν μπορούμε να το βοηθήσουμε. Ίσως θα πρέπει την απάντηση για το τέρας στην ντουλάπα, να την ψάξουμε στην καθημερινότητα του παιδιού όπως εκείνο τη βιώνει. Ίσως, αν πραγματικά ανοίξουμε τα αυτιά και τα μάτια

Δεν είναι λίγες οι φορές από την άλλη, που η απλοϊκή ερμηνεία των πραγμάτων από τα παιδιά σου, είναι μπροστά σου και εσύ είσαι αυτός που χωρίς να το πάρεις είδηση χάνεσαι σε φανταστικά μονοπάτια.
Ε

Σαν τυπικός άντρας, απλοϊκά σκεπτόμενος, σηκώθηκα έψαξα γύρω από το καθισματάκι της Χαρούλας, για να βρω το τελευταίο κομματάκι σοκολάτας πεσμένο στο πάτωμα. Αυτό που προσπαθούσε η κακομοίρα η Χαρούλα να μας πει είναι ότι το τελευταίο κομμάτι δεν το έφαγε εκείνη. Στην προσπάθεια της να καθίσει, ενώ με το ένα χέρι κρατούσε την σοκολάτα της, το τελευταίο κομμάτι έπεσε χωρίς να το πάρει χαμπάρι και όταν πήγε να απολαύσει την τελευταία μπουκιά, στο χέρι της είχε μόνο το περιτύλιγμα…
Η σοκολάτα είχε τελειώσει μόνη της!

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα.